За куклите и хората

Публикувано от на фев 23, 2012 в Галерия, Кене, От седянката | 2 коментари

За куклите и хората

Находка на Станка. Спасила от битака няколко призрачни силуета на битови сувенири, с отчупени глави и потънали в прах разлепени дрехи. Донесе ги заедно с идеята си да ги облечем, като всяка от нас направи, каквото умее – демонстрация на различни ръкоделни техники. Към куклите добави невероятно нежен копринен кенар, разкъсан и разпаднал се, от който могат да се подберат оскъдни участъци – точно като за кукленски дрехи. Ден след ден се трупаха късчета тъкани, вълнени или копринени, подходящи за престилка бродирани мостри.

Решихме да започнем с възстановяване на един цял костюм. За да стане куклата ни като жива, решихме да повторим носията, която ни е под ръка в офиса – ихтиманското съкровище на Биляна. И така, нашата първа кукла облече носия от с. Борика, Ихтиманско.

Шевът и бродерията са дело на Бистра. Всичко е изработено на ръка.  Ризата има украса с шита дантела – кене. Престилката също е характерна за района – кенарен плат с ивици нежна бяла дантела, а бродерията върху кенето има зелени шарки. За сукното използвахме дебел вънен плат, който наподобява някогашния шаяк. Кройката повтаря оригинала, има характерните клинове отстрани. Допуснахме малка неточност – няма джоб от дясната страна. Украсата нямаше как да се направи с мъниста, няма толкова ситни – затова подбрахме подобни мотиви. Най-трудно беше приспособяването на тънък конец в ролята на гайтан. Без този гиздав завършек носията нямаше да има излъчването на автентичен костюм. С тази задача се зае Светломира. Макар че техниката “фриволите“ е била непозната на някогашните майсторки, сега ни помогна с надиплените пикета на деколтето, ръкавите и особено богатата украса по долния ръб на сукното. Много е трудно хем да се съобразяваш с оригиналните фигури, пропорции, цветове, хем да импровизираш.

Предстои изработването на по-сполучлива като цвят, материя и мотиви кърпа за главата. За да се завърши носията,  ще трябва да направим колан за кръста и нагръдник с дантелен край.

Share

2 Коментари

  1. Прекрасна е !

  2. Като гледам дантелата на ръкавите и престилката – приличат на паяжина, толкова са фини! Браво за сръчността и търпението! Идеята е супер!