За Бистра

Публикувано от на мар 13, 2012 в Личности, От седянката | 1 коментар

За Бистра

Занимавам се с ръкоделия откакто се помня. Удивлението на околните ми подсказваше, че не всички редят бримки на една кука и две игли така увлечени. Това мое любимо занимание винаги е било съпроводено с любопитство и желание да се науча на нови и непознати начини за работа. Наред с шиенето ми помагаше да обличам себе си и семейството с оригинални и интересни дрехи тогава, когато трудно се намираха в магазините. После децата пораснаха, тръгнаха с полари и суичъри, а аз се заех да украсявам с дантели селската ни къща. Прозорче след прозорче, докато и там всичко се покри с дантели на една кука. Тогава се отдадох на голямото предизвикателство на ръкоделните умения – дантелата на совалки. От 1998 г., след като се обучавах на 10-дневен курс при г-жа Величка Радулова, не съм спирала да работя. През последните години търся нови начини да реализирам идеите си.

През последната година давам всичко от себе си, за да се чуе за дантелата на совалки от повече хора и тези, с които си приличаме, да има от къде да се научат.

Калоферска дантела - Бистра Писанчева

Какво е за мен Седянката?

Банални думи.

Съпричастие, съмишленици, споделяне, единомислие, общество, общност, колеги, хоби, развлечение, любим начин за прекарване на свободното време, страст, развитие, разтоварване, подкрепа, информация, зареждане, вдъхновение, напредък.

На седянката не можеш да чуеш тези реплики, които всяка от нас чува непрекъснато, от рода на:

- Ти луда ли си?
- Друга работа нямаш ли си?
- Защо не си починеш малко?
- Стига си ми се правила на работна!

За Ива

Когато Ива ни посети, заинтиргувана от нашите сложни социални взаимоотношения, носеше диктофон, за да запише мнението на всеки от нас. Аз се смутих и докато обяснявах, че със Светломира сме се познавали далеч преди фейсбук и седянката, изтърсих следния “бисер”: “В лицето на Светломира аз намерих свой гръб!”

Благодарение на Ива групата ни се озова на най-високото място за изложба и демонстриране на техниките ни – в Националния Етнографски музей в София. От началото на август 2011 до сега “Царските седенки”, както ги наричаме, добавиха към редиците ни нови вдъхновени последователи.

Един коментар

  1. Милая Бистрачка! Рада еще одной встрече с тобой и твоим талантом!!! Здоровья и творческих успехов тебе, замечательная красивая женщина!!! Очень люблютебя и твои картины!!!!