Гиздава севернячка е втората кукла на Седянка

Публикувано от на мар 29, 2012 в От седянката | 5 коментари

Гиздава севернячка е втората кукла на Седянка

Втората красавица, от нашата бързо нарастваща колекция от кукли в национални носии, е вече завършена и готова да дефилира пред публика. Тя е само 32 см висока и бързо печели почитатели с гиздавата си, кокетна премяна.

Носията на тази кукла е северняшка, двупрестилчена. Набраната задна част се нарича „бръчник“. Взимахме идеи от носия от Никополско, престилката е от Оряхово.

Станка осигури текстила за бръчника. Бистра съши парчетата плат, избродира цветчета, прикачи сатенена панделка, набра плата, за да може Станка да обработи термично бъдещата дреха.

Ризата, майсторски изработена от Бистра, е направена от домашно платно, дар от Биляна. Наподобила е кройката и везбата на риза, която ни беше предоставена от Ангел Низамски. Отделните ивици плат са съединени с кене. Обсъжда се допълнителна украса на пазвата.

Престилката, Бистра „изтъка“ с техниката на дантелата на совалки, кърпата за глава украси с кене. Шнурът, който служи за колан на престилката, е изплетен с пръсти.

Някога бабите ни са „тепали“ вълнените платове, за да ги плисират, но нашият, макар че е ръчно тъкан и много подходящ, не е вълнен. Станка го изпече във фурната, леко навлажнен предварително.

Share

5 Коментари

  1. Уникална изработка! Аплодисменти!

  2. Наистина уникална изработка! Страхотни сте!

  3. Красива е :)

    Истинска мома – почти като жива е ;)

  4. haresva mi!

  5. The dolls are very detailed and so pretty to look. You are talented!