Великденски яйца – кошнички от кене

Публикувано от на мар 26, 2012 в Кене, От седянката, Традиционни техники - демонстрации | Коментарите са изключени

Великденски яйца – кошнички от кене

Идва време да се приготвя за украсяването на боядисаните великденски яйца. Приготвям мрежи, като ги шия с техника кене. Използвам пъстър конец с преливащи се тонове. Така ще отиват цветово и на жълто, и на синьо, и на цикламено яйце. Идеята ми е да се сложи вътре прясно сварено и оцветено яйце, затова правя модел, при който отгоре е възможно да се отвори мрежата. Така украсеното яйце може да бъде наредено в кошница или закачено на клон във ваза.

1. Навивам около показалеца си две намотки от конеца, които ще ми служат за основа, на която ще навържа 12 ушенца.

2. Издърпвам началото на конеца, за да видя коя е вътрешната намотка. Прибирам първо нея, а след това стягам и външната, доиздърпвайки целия конец.

3. Всяко ухо зашивам с дъга. От основата на последното ухо завързвам възел на върха на първото ухо с преходна голяма дъга.

4. Правя 3 реда мрежа.

5. Във всяка първа дъга правя един възел, а във всяка втора – по 6 уши. Тук показвам как започвам нов конец, когато ми свърши досегашния. До последния възел връзвам първия от новия конец, като захващам края на стария конец под възела. Стягам здраво и изрязвам излишните остатъци.

6. Образуват се 6 съцветия от по 6 уши.

 

7. След завършването на последното съцветие с по-дълга дъга се връщам на най-високата част на последното ухо. Оттам започвам да съединявам ушите с дъги.

8 . Правя 4 реда мрежа. Разстоянията между съцветията не захващам с възел. Така се намалява броят на дъгите и кръгът се затваря постепенно. Над всяко съцветие дъгите стават 5, 4, 3 и накрая остават 2. Ако яйцето е по-едро, може да се направи 1 ред по-малко.

9. Правя „първа проба“.  Това е необходимо, тъй като размерът винаги зависи от много фактори – дебелина на конеца, рехавост на мрежата, големина на яйцето.

10. Продължавам с мрежа, като вече включвам и пропусканото досега разстояние между съцветията.

11. След като прехвърля „талията“ на яйцето, обикновено правя някакъв елемент, в случая – панделки или хиксове. Може да се продължи с обикновена мрежа, или да се направи по-рехава, както аз ще завърша по-нататък.

12. Отново проба.

13. След като завърша хисковете, правя един ред обикновена мрежа, за да фиксирам всяка дъга и да не се разместят фигурите. След това продължавам с рехава мрежа, като прескачам дъгите през една.

14. Когато дълбочината на кошничката е достатъчна, нанизвам конец с подходяща дължина, за да може да бъде завързана отгоре. На края може да се фиксират мъниста.

15. Готово! Може да помогнете на възлите да застанат на мястото си, всеки на най-високото място на дъгата, на която се е разположил. Стягате и връзвате.

Декорирайте великденски яйца и с техниката фриволите като следвате демонстрацията на Светла 
Автор – Бистра Писанчева

„Този урок стъпка по стъпка „Как да направим кошничка за великденско яйце“ заснех по време на сутрешната разходка на кучетата ни Лори и Фрея. Наслаждавах се на настъпващата пролет и търсех най-подходящия фон за поредната снимка. Надявам се, че сте усетили как под топлите слънчеви лъчи природата се събужда. Представете си, че чувате птичите песни, които слушах през цялото време! Забелязахте ли калинката? Беше първата за тази година, пожелах си нещо. Пожелайте си и вие!“ 

Share