Великденски яйца – дрешки от фриволите

Публикувано от на мар 26, 2012 в Традиционни техники - демонстрации, Фриволите | Коментарите са изключени

Великденски яйца – дрешки от фриволите

Една от най-атрактивните техники за плетене на дантели – фриволите, може да бъде приложена и в украсата на великденски яйца. Изненадайте приятно своите приятели като им поднесете изящно украсено великденско яйце, изработено специално за тях.

Моделът, показан в тази демонстрация се роди от ръцете на Светломира Иванова по време на една от седмичните сбирка на «Седянка». За всички ентусиасти, тя предоставя снимки и обяснения, стъпка по стъпка,  за това как да се изработи красива «дрешка» за великденско яйце.

За да постигнете ефекта показан на модела, използвайте конец №50 или 60. Ако конецът е по-дебел, тряба да се намали броя на възлите във фигурите.

1. Изплита се ширит от кръгчета и дъги. Кръгчетата се състоят от 3 пикета с по 4 двойни възела между тях. Дъгите са образувани от 1 пике с по 9 дв. възела отстрани. За средно голямо яйце се изплитат 8 кръгчета и 8 дъги.

2. Изплита се втори идентичен ширит.

3. Кръстосват се двата ширита.

4. Затваря се ринг като се връзва последната дъга за първото кръгче на двата ширита поотделно.

5. Изплита се нов ред от 8 кръгчета със същите размери и 16 дъги с по 1 пике и по 4 дв. възела отстрани. Всичките пикета на кръгчетата са свързващи.

6. Плете се следващ ред: 8 кръгчета с по 2 свързващи пикета и по 6 дв. възела отстрани; 8 дъги с по 1 кръгче в средата на всяка дъга и по 9 дв. възела отстрани. Кръгчетата върху дъгите са с по 3 пикета и по 4 дв. възела отстрани.

Светломира Иванова

7. Изплита се дъното на яйцето: централният кръг представлява една голяма дъга от 24 дв. възела. През три възела, с втората совалка се изплита по едно кръгче (1 пике и по 7 дв. възела отстрани), което се свързва със съответното кръгче от предишния ред.

8. След последните 3 възела на дъгата тя се затваря в кръг и се завръзва.

9. Дрешката на яйцето се завършва с мрежа от кене.

10. Този завършек ще позволява подмяна на яйцето или неговото преобличане.

11. Накрая се нанизва шнурче и се затяга

Изплетете кошнички от кене за вашите великденски яйца. Разберете как от демонстрацията на Бистра
Светломира Иванова е майстор по фриволите. През 1998 г. Светломира получава майсторското си свидетелство от Задругата на Майсторите на народни художествени занаяти при Министерство на културата. От 15 години, чрез съвършено използване на техниката „фриволите“, от сръчните пръсти на Светломира излизат оригинални произведения, сред които фини аксесоари за дрехи, поздравителни картички, изящни бижута и много други авторски творби.
Share